УНАПРЕДИТИ РОДНУ РАВНОПРАВНОСТ
8.03.2012

Поводом обележавања Међународног дана жена-8.марта у Градској општини Палилула одржане су пригодне сверчаности. Председник Општине, проф.др Игор Новаковић и начелник Управе Бојан Илић, приредили су пријем за жене које су радно ангажоване у општинској Управи ове организације локалне самоуправе а председник Скупштине Милан Ђурђевић и секретар Скупштине Иван Јовановић окупили су одборнице и председнице облике деловања Скупштине општине Палилула.

Након уручења букета цвећа, разговарало се и о актуелним питањима положаја жене у друштву и могућностима да се унапреди родна равноправност.

«Међународни Дан жена» је установљен на Другој међународној конференција жена социјалиста 8. марта 1910. у Копенхагену, на иницијативу Немице Кларе Цеткин, тадашње лидерке женског радничког покрета. Тај дан обележава се у знак сећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. године и њујоршки марш више од 15.000 жена годину дана раније, које су тражиле краће радно време, боље плате и право гласа. Дан жена први пут је обележен 1911. године у Аустрији, Немачкој, Шварцарској и Данској, а тог дана је у тим земљама више од милион жена и мушкараца присуствовало скуповима на којима је захтевано да жене гласају на изборима, да им се омогући да заузимају јавне положаје, да имају право на рад и стручно образовање. У Србији је 8.март почео да се обележава 1914. године.